Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


LINZER - SÜSSÜNK EGYÜTT!

1997.10.17

Készítsük el az alábbi alaptésztát: 30 dkg lisztet, 10 dkg cukrot, 1 zacskó vaníliás cukrot, 1 tojást, csipetnyi sót és 20 dkg margarint gyors mozdulatokkal összegyúrunk, majd a tésztát kettéválasztjuk és a felébe belegyúrunk 2-3 evõkanál kakaóport. A tésztát 1 órára vagy akár egy éjszakára hûtõszekrénybe tesszük.
    A tésztát lisztezett deszkán kinyújtjuk, és minél többféle süteménykiszúrót keresünk elõ. Ebbõl a tésztából az óvodás korú gyerekek (a kisebbek segítséggel) szebbnél szebb süteményeket készíthetnek. A szaggatókkal különféle mintákat szúrhatnak ki a sárga és barna tésztákból (csak arra kell ügyelni, hogy mindegyiknek párja legyen, mert a végén kettesével összeragasztjuk õket). A maradék tésztából hengereket gyúrunk, és a kicsik ügyesen hosszú zsinórokká sodorhatják õket. A tésztazsinórokból formázhatunk perecet, karikát, de akár számokat vagy betûket is. A zsinórokból készült sütemények tetejét sütés elõtt kenjük be tojásfehérjével, és a gyerekek színes cukorgyöngyöket, durvára vágott diót, mandulát vagy mogyorót szórhatnak rájuk. A süteményeket kivajazott tepsibe rakjuk, elõmelegített sütõben (200°C) kb. 15-20 percig sütjük (a sárga tésztának nem szabad megbarnulnia). Amikor megsült, a gyerekek a különféle formákra kiszúrt süteményekbõl az egyformákat összeragaszthatják lekvárral, Nutellával vagy csokoládékrémmel (10 dkg olvasztott csokoládét habosra keverünk 10 dkg margarinnal és 1 evõkanál porcukorral). Az így, közösen elkészített sütemény mindenkinek ízleni fog. (Legfinomabb másnap, amikor a tölteléktõl a tészta egy kicsit megpuhul, de valószínûleg addigra már elfogy.)

A gyerekek ezt a süteményt ajándékozásra is felhasználhatják. (Szintén a kicsikkel együtt egy tiszta, jó állapotban levõ kisebb kartondobozt kívülrõl bevonunk színes, mintás csomagolópapírral, belülrõl pedig kibélelünk alufóliával vagy mintás papírszalvétával - a gyerekek ízlése szerint. Ebbe a dobozba rakhatják a gyerekek a saját maguk készítette süteményeket ajándékba a nagymamának, nagypapának vagy más kedves rokonnak. Biztosan sikere lesz.)

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.